Raspberry Pi’a SSH ile Bağlanma - Elektrik Elektronik Projeleri

Post Top Ad

20 Şubat 2016 Cumartesi

Raspberry Pi’a SSH ile Bağlanma

Bu yazıda Raspberry Pi’a SSH bağlantısı ile güvenli bir şekilde bağlanmayı anlatacağım. SSH bağlantısı oluşturmak için Putty programını kullanacağım. Putty programını http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html adresinden indirebilirsiniz.

SSH(Secure Shell/Güvenli Kabuk) ağ üzerinden başka bilgisayarlara erişim sağlamak, uzak bir bilgisayarda komutlar çalıştırmak ve bir bilgisayardan diğerine dosya transferi amaçlı geliştirilmiş bir protokoldür. Güvensiz kanallar(internet vs) üzerinden güvenli haberleşme olanağı sağlar [1].

Bağlantıyı oluşturabilmek için öncelikle Raspberry Pi’ı bilgisayarımızın bağlı olduğu ağa bağlamamız ve Raspberry Pi’ın ağdaki IP adresini öğrenmemiz gerekir. IP adresini modem ara yüzünden öğrenebiliriz. Ya da bunun için geliştirilmiş programlar kullanabiliriz. Bu işlem için benim kullandığım program Advanced IP Scanner programıdır, bu programı http://www.advanced-ip-scanner.com/tr/ adresinden indirebilirsiniz.

Gerekli bilgileri öğrendikten sonra Putty programını açıyoruz ve “Host Name (or IP adress)” kısmına Raspberry Pi’ın IP adresini yazıyoruz. “Connection Type” kısmından SSH’ı seçiyoruz.

Daha sonra programın sol tarafında “Connection” bloğunun altında “SSH” bloğunu açıyoruz ve alta doğru sıralanan sayfalardan “X11” sayfasını açıyoruz. Bu sayfada “Enable X11 forwarding” kutucuğunu işaretleyip Open butonuna tıklıyoruz.

Artık Raspberry Pi’a bilgisayarımızdan erişebiliriz. Ekrana Raspberry Pi’ın terminal ekranı gelecektir. Terminal ekranında ilk olarak bizden kullanıcı adı ve şifre istenilmektedir. Varsayılan kullanıcı adı “pi” ve şifre “raspberry” dir.


Kaynaklar:

      1.      Huzeyfe Önal, Güvenli kanallardan iletişim ( SSH ), http://www.enderunix.org/docs/ssh.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad